Arvosta untasi - Vinkit hyvään uneen
Virkistävä uni on tärkeä osa kokonaisvaltaista terveyttämme säännöllisen liikkumisen ja terveellisen ravitsemuksen lisäksi.Suomalainen nukkuu keskimäärin 7-7.5 tuntia yössä ja vietämme nukkuen kolmasosan elämästämme. Hyvä nukkuminen ei ole itsestään selvyys, vaan myös sitä täytyy vaalia. Ikävä kyllä nukkumiseen käytetty aika on vuosien saatossa vähentynyt merkittävästi. Nyky-yhteiskunnan mukana tuoma hektisyys ja epäsäännöllinen elämäntapa ovat aikaansaaneet myös uniongelmien lisääntymisen. Jo tällä hetkellä unihäiriöt luokitellaan yleisyydeltään kansansairauksiksi. Äskettäisen selvityksen mukaan jopa joka viides suomalainen kärsii pitkään jatkuneesta unihäiriöstä. Yhä lisääntyvä tutkimustieto osoittaa kiistattomasti unen häiriöiden haitalliset terveysvaikutukset. Jo pelkästään se, että nukkuu liian vähän eli on univajeessa, altistaa välittömien päiväoireiden, kuten keskittymis- ja suorituskyvyn laskun lisäksi mm. glukoosiaineenvaihduntahäiriöille.
Ihminen pystyy itse vaikuttamaan suuresti oman unensa laatuun sekä kestoon. Jo pienillä muutoksilla elintavoissa sekä elämän rytmityksessä saattaa olla yllättävän suuria vaikutuksia unen laatuun ja sitä kautta päiväaikaiseen vireyteen.
Tässä muutamia yksinkertaisia vinkkejä, joilla jokainen voi parantaa oman unensa laatua.
Nuku riittävästi
Iso osa suomalaisista nukkuu liian vähän. Kokeile nukkumalla esim. kahden viikon ajan 0,5-1 tuntia normaalia enemmän. Jos koet olosi virkeämmäksi, on unen tarpeesi suurempi kuin ajattelit.Muista säännöllisyys
Meillä kaikilla on oma yksilöllinen rytmimme, joka olisi hyvä tunnistaa. Tätä rytmiä olisi myös hyvä pyrkiä noudattamaan mahdollisimman säännöllisesti. Pyri löytämään se hetki illasta, jolloin sinua useimmiten alkaa väsyttää ja käy silloin nukkumaan. Myös aamuherätykset tulisi ajoittaa mahdollisimman säännölliseksi.Rauhoitu iltaan
Uneen valmistautuminen olisi hyvä aloittaa jo selvästi vuoteeseen käymistä aiemmin.- Vältä raskasta liikuntaa vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaan menoa
- Iltaruokailun siirtäminen myöhempään (klo 19-20) saattaa usein edesauttaa nukahtamista
- Vältä työntekoa ja muita mahdollisesti stressaavia aktiviteettejä ennen vuoteeseen menoa. Myös sosiaalisen median seuraaminen medialaitteilta olisi hyvä lopettaa hyvissä ajoin.
- Mene nukkumaan kun sinua alkaa väsyttää. Muuten otollinen aikaikkuna nukahtamiseen menee ohi ja palaa vasta n. 90 min. kuluttua
Luo nukkumiselle otollinen ympäristö
Jotta uni olisi mahdollisimman laadukasta ja nukahtaminen helppoa, tulisi myös nukkumisympäristöön kiinnittää huomiota.- Nuku riittävän pimeässä. Tarvittaessa esim. pimennysverhot auttavat.
- Nuku sopivan viileässä. Nukkumisen kannalta paras lämpötila on n. 18-19C
- Muista nukkumisergonomia. Jos hyvän nukkuma-asennon löytyminen on toistuvasti vaikeaa, tai aamuisin paikat ovat jumissa, kannattaa tutkia sängyn ja tyynyn kunto ja tarvittaessa uusia ne.
Hakeudu tutkimuksiin tarpeeksi ajoissa
Huonot yöunet silloin tällöin kuuluvat kaikkien normaaliin elämään, eikä niistä kannata turhaan murehtia. On kuitenkin hyvä tunnistaa mikä ei ole normaalia, ja milloin tulisi hakeutua lääkärin vastaanotolle uniongelmien takia. Varsinaiset unihäiriöt ovat hyvin hoidettavissa kunnollisen selvityksen jälkeen.- Jos uniongelmasi jatkuvat yli kuukauden ajan.
- Jos koet jatkuvasti voimakasta päiväaikaista väsymystä, riippumatta kuinka pitkät yöunet nukut.
- Jos läheisesi havaitsevat voimakasta kuorsausta ja/tai hengityskatkoja unen aikana
Hyvä uni takaa laadukkaan päivän